Coaching de echipa

Coachingul de echipaEchipa este o entitate, exact ca si o persoana. Ea trebuie tratata ca atare. Universul relational al oamenilor care o formeaza, precum si relatiile sale cu exteriorul (clienti, structura a companiei din care face parte, manager, lider, etc), toate ii definesc forma si atributele de eficienta si competitivitate. O echipa de orice natura si la orice nivel ierarfic creata (executiv, managerial, top management, etc) este animata de energia relatiilor in care se regaseste.

Este foarte important sa intelegem ca un membru nu poate defini intreaga echipa, ci doar relatiile sale cu ceilalti membri influenteaza ansamblul. De aceea, modul cel mai eficient in abordarea imbunatatirii performantelor unei echipe este tratarea acesteia ca entitate. Putem schimba unul, doi sau mai multi oameni dintr-o echipa, dar daca obiceiurile, modul de relationare si energia care o guverneaza nu se schimba, rezultatul schimbarii este nul, din simplul motiv ca oamenii cei noi vor capata aceleasi deprinderi, aceleasi moduri de lucru, aceleasi atitudini de raspuns in situatii standard de business, pentru ca “asa am vazut ca functioneaza lucrurile pe aici”. Ce se intampla la nivelul membrilor: in momentul in care energia sistemica a echipei difera de cea a membrului in cauza, apare un conflict, o dezadaptare care duce in timp la scaderea randamentului, la lipsa de implicare si scaderea energiei. In final, ori membrul paraseste echipa, ori se aliniaza cu aceasta.

Rolul coachingului de echipa este sa duca intreaga echipa odata, printr-un proces eminamente delegativ catre acea eficienta si manifestare valorica superioara nivelului fiecarui membru luat in parte. In acest mod, membri echipei capata o energie comuna, asumata, iar noile moduri de functionare ale echipei in ansamblu devin cel mai fertil ingrasamant al procesului de eficientizare si performanta.

Directiile de imbunatatire in sedintele de coaching pe care le am la nivelul echipelor conduc in toate cazurile catre urmatoarele rezultate consistente pe termen scurt, mediu si lung:

  • asumarea de obiective cu rezultate valoroase si ambitioase
  • clarificarea rolurilor si a ariilor de responsabilitate
  • eficientizarea si echilibrarea energiilor din cadrul echipei
  • eficientizarea timpului si a proceselor in ansamblu
  • cresterea nivelului de creativitate si implicare
  • imbunatatirea motivarii si responsabilizarii
  • eficientizarea calitativa si cantitativa a materialului informational tranzactionat
  • cresterea performantei